GELENEKSEL KINA GECESİ

Geleneksel kına gecesi

Geleneksel kına gecesi düğünden bir gün önce kız evinde yapılır. Genelde düğünden birkaç gün önceden yapıldı. Kız tarafının ve erkek tarafının akrabaları ve arkadaşları kına gecesine yaklaştığını gösteriyor. Geline yakılacak olan kına erkek tarafını alarak alınır ve kız evine gönderilirseniz titiz bir şekilde hazırlanır.

Gelin hn. Kendi yöresine uygun bir elbise giyer daha sonra kına yakılacağı zaman bindallı diye tabir ettiğimiz kaftan giyilir. Bazı gelin adayları ise Hint kıyafeti giymeyi tercih eder. 

Gelinin başının üzerine kırmızı kına örtüsü giyilir. Kına örtüsü kırmızı olur. Gelin alı derler nazarı keser derler. Bunun sebebi için gelin arabası derler damat arabası demezler benekli gelin. Bundan sonra nazarı onu zaman gelin çeker. Başına örtülen kırmızı örtü yani gelin alıcısı nazarı çeker ve geline nazar değmez. Bundan önce kırmızı renk her zaman nazarı çeken renk olduğu için bu örtü örtülür. Kınadan sonra bekar bir kıza hediye edilir kısmeti açılsın diye. Yeni nesil giydiği kaftanın rengine göre örtü almak ister bu aslında yanlış bir anlayıştır.

Oğlan evinden gelenlerde kız evinde karşılanarak ağırlanır. Misafirlere çerez tatlı veya kına helvası dağıtılır. .

Daha sonra bakır bir taş içerisinde, başından ayrılık geçmemiş, mutlu bir evliliği olan bir kadın olmuş kına karılır. Kınanın içine, bereketin hayatlarında hep dileğiyle dileği ile bozuk para konur.Kına yakılmadan önce gelinin oturması için salonun ortasına birer sandalye konur. Erkek tarafının kimliği, etrafındaki mumlarla süslü bir tepsi içine hazırlanır. Bayan misafirlerin ellerine birer mum verilir. Önce elinde kına tepsisiyle genç bir hanım arkasından gelin onun arkasından da ellerinde odada olan genç kızlar türkü söyleyerek boş sandalyelerin olduğu dönerler. Daha sonra gelin sandalyeye oturur. Bu arada içli kına türküleri söylenir. Amaç gelini ağlatmaktır. Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Eğer ağlamazsa benden söylemesi ayıplanır, “amma da hevesliymiş evlenmeye” şeklinde dedikodulara kaldı kaldı!

Geleneksel kına gecesi

Gelinin eline kına yakılırken “Gelin elini açmıyor…” denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna küçük bir altın koyar.

Avuçunu açarak gelinin avuçlarına kına yakılır, ellerine tülbent bağıp eldivenler geçirilir. Kına yaklaştı sonra gelinin başındaki kırmızı örtü açıldı ve kına misafirlere dağıtılır. Dağıtılmış kına dayalı altın para kime çıkarsa “yakında kısmeti çıkacak gelin adaylığı”. Tüm bunlardan sonra türkün söylenmeye devam edilir; eğlence kaldığı yerden geç saatlere kadar devam eder. Bazı yörelerde ise çömlek kırılır. Bir çömleğin içine küçük demir paralara buğday ile birlikte küçük tüllere sarılıp küpün içine doldurulur. Gelin damadın önünde yere vurarak kırar ve bekar kızlar bu paraları alarak kısmetin açılacağı inanılır. Mutluluklar dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir